Från mejeri till bryggeri: Källsjö Bryggeri bygger hållbart, från flöden till smaker

Mikael Nylander på Källsjö Bryggeri putsar en bryggtank – ett exempel på hur avyttring av överskottsutrustning frigjorde resurser för fortsatt utveckling.

När Mikael Nylander bygger produktion gör han det med ingenjörens noggrannhet – och med respekt för resurser. Resultatet? En effektiv bryggprocess där överskottsutrustning får nytt liv någon annanstans. Källsjö Bryggeri visar hur optimering, återbruk och smakutveckling kan gå hand i hand.

Ett nedlagt bryggeri får nytt liv

Källsjö Bryggeri, beläget i den halländska byn Källsjö, framställer fermenterat te – ett alkoholfritt alternativ till vin och champagne som serverats på både Michelin-krogar och Nobelmiddagar. Men bryggeriets resa började inte med drycken, utan med lokalen.

När Mikael 2022 ville ta sitt hobbybryggande till nästa nivå hittade han ett nedlagt mejeri, tidigare drivet av 14 lokala mjölkbönder. Fastigheten var välutrustad, med stora tankar och avancerade system – byggt för att hålla. Han såg potentialen, och köpte lokalen.

Ett helt bryggeri och ett halvt mejeri – som inte längre behövdes

Förutom mejeriutrustningen hade Mikael även köpt ett komplett bryggverk från det nedlagda halländska ölbryggeriet Red Fox. Plötsligt stod han med dubbla uppsättningar avancerad utrustning.

Som ingenjör är Mikael van vid att mäta och effektivisera. Under tre års tid justerade han processerna tills flödena satt perfekt. Då stod det klart: mycket av utrustningen behövdes inte längre.

– Jag upplevde att nu fungerar flödena som de ska och det visade sig att det finns mycket utrustning som jag inte behöver, både från mejeri och bryggeri.

Strategisk avyttring: från överskott till nytta

I stället för att låta värdefull utrustning samla damm valde Mikael att avyttra. Genom samarbetet med PS Auction såldes bland annat det brittiska bryggverket på 1 000 liter och flera mejeritankar med hög teknisk standard.

– Mejeritankar är ganska komplicerade och går ju att använda till mycket annat än mejeriprodukter. Konstruktörerna till tankarna jobbade på Spendrups och var vana vid stora grejer. De hade väldigt hög kvalitet med automatiska tvättsystem, pumpning och datorstyrning.

Avyttringen frigjorde både yta och resurser som kunde användas för att vidareutveckla bryggeriet – ett tydligt exempel på hur cirkulära beslut kan stödja tillväxt.

Hållbarhet som smakstrategi

Mikaels syn på resurshushållning präglar inte bara produktionen – den genomsyrar även produktutvecklingen. I stället för att köpa in exklusiva smaksättningar bygger han med det som naturen erbjuder, lokalt och i säsong.

– Jag försöker att bygga med naturen och börjar ofta med att fråga mig vad som finns nära och i överflöd. Det har lett till att vi tagit fram smaker som gran och rallarros. Sedan har vi ett fermenterat te där vi smaksätter med färsk tång från västkusten.

Ett case i cirkulärt tänkade

Källsjö Bryggeri är ett exempel på hur företag inom livsmedel och dryck kan tänka cirkulärt – från lokalens återbruk, till produktionsoptimering, till avyttring av överskott och hållbar smakutveckling.

För Mikael är hållbarhet en integrerad del av verksamheten. När resurser får fortsätta göra nytta – både i maskinparken och på flaska – blir resultatet gott på fler sätt än ett.